divendres, 16 de març del 2018

L'Institut Vacarisses, Escola Verda. Activitats i actuacions


El curs 2017-18 l'institut Vacarisses ha rebut el distintiu d'Escola Verda. Quines activitats porten a terme? en aquesta publicació en trobareu una mostra. L'eslògan del projecte és: Per un món més sostenible, per una escola amb empenta! 


Centre educatiu: Institut Vacarisses
Coordinadores:  Conchi Sánchez,  Dulce Medina, Gemma Gallart, Laura Mascarell i Raquel Blázquez
Curs acadèmic: 2016-17/2017-18
Nivell: Secundària
Àmbit d'implicació: Centre
Competències: Comunicativa Lingüística i Audiovisual, Artística
i Cultural, Tractament de la Informació i competència digital,
Aprendre a aprendre, Autonomia i Iniciativa personal, Coneixement i Interacció amb el món físic, Social i Ciutadana
Àrees: educació visual i plàstica, biologia, ciències naturals, ciències socials
Objectius:

  • Prendre consciència de l’entorn i el respecte envers ell
Descripció: 
Tenen un equip dinamitzador d'Escola Verda que organitza, proposa i fomenta les diverses actuacions relacionades amb la sostenibilitat, reciclatge, etc...
Impliquen els diversos nivells de tot el centre en les activitats que són transversals.


    Vídeos finalistes del concurs I tu, com ho veus!





    Metodologia i recursos utilitzats:

    Les actuacions que porten a terme són transversals i impliquen tots els nivells i diverses àrees. Alguns exemples:
    • Cicle Inicial (1r i 2n d'ESO). Participació en un Taller de malbaratament alimentari
    • Concurs “Triar un logotip i un lema per a la deixalleria”. Aquest concurs ha estat impulsat per la regidoria de Medi Ambient doncs volien donar un gir a la deixalleria, convertint-la en una instal·lació on els residus hi tinguin una segona oportunitat, no reciclant-los sinó donant-los una nova vida: re-utilitzant-los.
    • Creació d'ecodelegats i ecodelegades. A final de curs han fet una visita al Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) en reconeixement per la tasca realitzada al llarg del curs.
    • Festival Green Planet Barcelona, es celebrarà a Vacarisses, la setmana del 7 al 12 de Maig. Es tracta d’un festival de curtmetratges i documentals sobre medi ambient. Qui hi podrà participar? Qui ho desitgi, alumnat del nostre centre, de qualsevol altre en la categoria ESCOLAR i qui així ho consideri a la categoria oberta a tothom. Els curts i documentals els mostrarem a les escoles del municipi, en primícia, durant la setmana del Festival. El nostre eslògan és #gogreen. S'han rebut més de 300 curts de tot el món!
    • L'equip dinamitzador té un compte a Instagram per mostrar les activitats i potenciar les actituds respectuoses amb el medi ambient i l'entorn Escola verda @ Instagram
    • Concurs I tu, com ho veus! organitzat per l’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de Vacarisses i l’equip dinamitzador d’escola verda de L’institut és fer palés la necessitat de concienciar als ciutadans d’aquest món de la situació de crisi mediambiental que estem vivint. A la seva vegada, la idea és que l’alumnat vegi que un petit gest té molts efectes a nivell global. El pensament crític i la presa de desicions han estat claus per a aquest projecte. Així doncs, l’alumnat havia de crear uns vídeos fets per ells mateixos, on es pogués copsar la problemàtica que genera la no recollida selectiva de residus, així com millorar la recollida d’aquests al nostre institut.
    • Cultiu de l'hort ecològic
    • Projecte “Fes-te el teu Vaca’n Roll”, tota una realitat

    III Fòrum XESC del Vallès Occidental

    Valoració:
    Es tracta d'un projecte potent que després de cursos desenvolupant-lo ha tingut un reconeixement extern: el distintiu d'Escola Verda.

    Conceptes clau: escola verda, sostenibilitat
    Blog elaborat pel Centre de Recursos Pedagògics Vallès Occidental 2 amb la col·laboració d'Olga Cachón Marinel·lo, Xènia Claret Roigé, Marta Garcia Castañé, Mariona Mampel Gibert, Anna Mondéjar González i Laura Val Gangonells.