dilluns, 18 de juny de 2018

Exposició de Sant Jordi a la biblioteca de l'Escola Joan Marquès CasalsDes de ja fa temps a l'Escola Joan Marquès Casals treballa en xarxa amb la Bibilioteca del districte 6 de Terrassa i amb la Biblioteca Central de Terrassa.

Centre educatiu: Joan Marquès Casals
Coordinadors: Maribel Pascual
Curs acadèmic: 2017-18
Nivell: Primària
Àmbit d’implicació: Centre
Competències: Competència lingüística i artística

  Objectius:
  • Dinamitzar la biblioteca del districte.
  • Vincular els alumnes de cicle superior amb els de cicle inicial.

  Descripció:

  Es va arribar a un acord que el tema que es treballaria per exposar a la biblioteca de l’escola aniria lligat amb el tema que ells trien per a la festa de final dels Clubs de lectura on participen alguns dels nostres alumnes.
  És una de les col·laboracions que s’ha fet extensiu a la resta de la xarxa de biblioteques públiques de la ciutat. El primer any van triar la “Pippi Langstrump”, l’any passat van ser “Contes de por” i aquest any el tema triat són “Contes clàssics o tradicionals” amb l’opció de treballar alguna versió diferent.
   Algunes de les imatges sobre com ha quedat la biblioteca:


   El treball a realitzar aquest any ha anat més encaminat a la il·lustració. Amb la responsable de la Biblioteca del districte 6 es va parlar de fer cal·ligrames dels contes triats, però també eren possibles altres opcions (collage, pop-up,…).


   Metodologia i recursos utilitzats:

   Els alumnes d'educació infantil han fet el treball a partir d’algun dels contes que ja treballen.

   - P3: En Tabalet.
   - P4: L’aneguet lleig.
   - P5: En Jack i la favera màgica.

   A cicle inicial han repassat i explicat 12 contes populars per tal de poder fer una activitat-joc que han preparat els alumnes de 5è.

   Els contes que s’han triat són els següents:
   • La Caputxeta vermella El vestit nou de l’emperador.
   • El pastor mentider La Blancaneus.
   • El soldadet de plom La princesa i el pèsol.
   • El sastre valent Hansel i Gretel.
   • Els músics de Bremen En Patufet.
   • El gat amb botes El flautista d’Hamelin.
   Després cada classe ha triat un dels contes per treballar-ho més a fons i poder fer el treball d’il·lustració.
   - 1r: Els músics de Bremen.
   - 2n: El vestit nou de l’emperador.

   A cicle mitjà i a sisè, els contes per triar han estat d'una estructura i contingut una mica més complicat que el dels petits. 

   - 3r: Pinotxo.
   - 4t: Alícia en el país de les meravelles.
   - 6è: La volta al món en 80 dies, La Sireneta i Els tres mosqueters.

   Els alumnes de 5è també han treballat i repassat els contes que es faran al Cicle Inicial. S’han repartit els 12 contes entre les 3 classes, de manera que cada classe ha treballat 4 contes. Després d’haver llegit el conte i familiaritzar-se amb ell, els alumnes han hagut de triar un objecte representatiu de cada conte que han col·locat dins un pot. Tots els pots s’han exposat en la biblioteca de l’escola per tal que els alumnes del Cicle Inicial poguessin realitzar el joc d’aparellar cada conte amb el seu objecte.

   Blog elaborat pel Centre de Recursos Pedagògics Vallès Occidental 2 amb la col·laboració d'Olga Cachón Marinel·lo, Xènia Claret Roigé, Marta Garcia Castañé, Mariona Mampel Gibert, Anna Mondéjar González i Laura Val Gangonells.