dilluns, 23 de març de 2015

Projecte Spirulina. Institut Cavall Bernat

L'Institut Cavall Bernat com a coordinador, conjuntament amb els instituts Nicolau Copèrnic, Vacarisses, Terrassa, Torre del Palau, Viladecavalls, Montserrat Roig, Torre del Palau, Col.legi Mare de deu del Carme, Cultura Pràctica, Vedruna Vall, Joaquima de Vedruna, Goya i Petit Estel participen en un projecte patrocinat per l’Agència Espacial Europea  (ESA) que tracta de donar a conèixer les possibilitats de creació d'O2 i proteïnes de l'alga Spirulina. Aquesta alga, per les seves característiques, permetria que les persones astronautes que han de fer llargs viatges a travès de l'espai dispossesin de proteïnes per poder alimentar-se. L'activitat consta del cultiu d’Spirulina i mesura de la fotosíntesis.

Coordinació: Jordi Escofet, Montserrat Laguarda, Dolors Pastor, Dolors Marquez 
Curs acadèmic: 2014-15
Nivell: Batxillerat
Àmbit d'implicació: Nivell
Competències: Comunicativa Lingüística i Audiovisual, Artística i Cultural, Coneixemen i Interacció amb el món físic
Àrea: Biologia


Objectius 
  • Participar en un projecte col·lectiu d'investigació amb una institució de prestigi internacional (ESA)
  • Experimentar sobre: cultiu d'Spirulina i mesura de la fotosíntesis
Document explicatiu Projecte Spirulina Terrassa
Protocols experimental 


Metodologia i recursos utilitzats:

Activitat de cultiu d’Spirulina i mesura de fotosíntesis
L’activitat de cultiu d’Spirulina es realitza amb els kits proporcionats per tal de poder
realitzar un cultiu controlat d’Spirulina, i així, poder també comprovar el nivell de regeneració d’O2. 
L'activitat s'inicïa a mitjans de febrer de 2015 i finalitza a principis d'abril. 
Complementariament es realitza una videoconferència amb astronauta Samantha Cristoforetti, des de la ISSPer tal de fer una temporització segons ESA, (Agència espacial europea):
A l'institut Cavall Bernat faran quatre proves:
  • Llum Ultraviolada 
  • Llum Infraroja 
  • Llum visible 24h. (amb làmpada de fluorescència o incandescència)
  • Llum natural
A partir de les proves es realitza un informe amb mesures de temperatura, nivells de creació de O2 i de Spirulina (proteïnes) i fotos del diferents sistemes.

Conceptes clau: Spirulina, ESA

Blog elaborat pel Centre de Recursos Pedagògics Vallès Occidental 2 amb la col·laboració d'Olga Cachón Marinel·lo, Xènia Claret Roigé, Marta Garcia Castañé, Mariona Mampel Gibert i Anna Mondéjar González.